biodata utk kakak angkat

My photo
gua hanya kuli syarikat keretapi bersatu tanah melayu..bukan cikgu besor, bukan engineer, bukan polis, bukan businessman..tp gua hanya kuli yang xde apa2..

ahli pelucah

Thursday, December 17, 2009

aku, dia & kamera

Tengah2 syok blogwalking, tb2 terblogwalking ke blog ohdawie. Ade pulak contest wat cerpen a.k.a CERita PENdek..Rasa terseru la pulak nk wat cerpen.Xtionkamen ni nampak je ganas (ganas ke?hahaha), tp hati byk suci maa..kl bab2 novel, cerpen ni, mmg aku suke pinjam n baca je (xske beli, pasal kl beli pun aku baca 1x je,membazir, so bek aku pinjam)..Tp menulis / menaip cerpen tak penah la pulak..Terseru la ni citenyee, tb2 dtg tebiat nk menulis / menaip cerpen..klo menang tu rezki la ye incik dawie..tp niat just nk memeriahkan lagi contest kawan2 blog n try bakat..xsangka aku ade bakat terpendam..sblm tu, happy becoming birthday utk incik dawie pada 7Jan ni..Awal ni aku wish..takut nt lupe.hehehe

jom layan....







sorry incik dawie, aku xde idea nk letak pic ape, so aku pun copy pic ko.hehehe





"waa..kalaulah aku dapat kamera ni kan best"...kata adura kepada rakan, wati.


"alah, ko jangan nk berangan la, aku yang kumpul duit dari awal taun hari tu pun sampai sekarang tak cukup2 lagi taw",kata wati kepada adura.


"eh, jomlah, kita dah lambat ni, nak cari tempat praktikal untuk semester depan" balas adura..

Ketika itu mereka di kedai kamera Wah Kong di Teluk Intan.aduraa dan wati merupakan teman baik sekuliyah dan merupakan ahli kelab fotografi di Universiti Malaya..Mereka kedua duanya berasal dari Teluk Intan, Perak yang kini sedang menikmati cuti semester sebelum praktikal dan amat berminat terhadap seni fotografi.

Tanpa mereka sedari dawie sedang memerhatikan mereka..dawie merupakan senior dan kawan kepada adura ketika di sekolah menengah dan pada masa yang sama menyimpan perasaan cinta terhadap adlina sejak dari bangku sekolah lagi,tetapi masih tiada peluang untuk berterus terang.ketika itu dawie di tingkatan 5 dan adura masih di tingkatan 3.

"Berapa harga kamera ni bang?"

"Dua ribu setengah dik"..kata jurujual berbangsa cina itu.

"Saya beli satu..pakai kad kredit boleh?"

"Boleh.."balas jurujual itu.

10minit kemudian dawie berlalu pergi dari kedai kamera bersama kamera yang baru dibeli itu kemas di tangannya.
*
*
*
*
Keesokan harinya..

"Encik dawie, kita ada dua orang pelajar dari Universiti Malaya yang membuat permohonan untuk membuat latihan industri di syarikat kita"..kata julie yang merupakan setiausaha kepada dawie.

Dawie merupakan pengarah urusan di MKZ holding sdn.bhd dan juga memikul tugas di bahagian sumber manusia dan baru sahaja menjawat jawatan itu selama 6 bulan..

"Bawakan resume mereka pada saya"balas dawie.

"Adura bt aziz?"desis hati kecil dawie sambil menguntum senyuman di bibir..


"Julie, hubungi kedua dua pelajar ni, dan beritahu mereka yang kita terima mereka untuk menjalani latihan industri di sini dan minta mereka hadir pada jumaat ini jam 3 petang untuk taklimat"..kata dawie kepada setiausahanya lantas melepaskan punat pada telefon.


"Inilah peluang aku"...bisik hati kecil dawi .
*
*
*
*
"Hello,adura!..Kau ada terima call dari MKZ holding tak?"kata wati

"Kalau ye pun bagi la salam dulu.."sindir wati

"Hehehe..Assalamualaikum cik kak adura..jangan la marah.."balas watie

"Waalaikummussalam..haa..macam tu la.kalau ye pun excited, relax la..haha..aku pun ade terima call jugak dari MKZ holding.Nanti kita pegi sama sama ye..kau ambil aku kat rumah.boleh?aku takde kereta la...mak aku nak pakai pergi rumah makcik aku petang jumaat ni.."kata adura

"Alah, tu hal kecik je, ok, petang jumaat ni aku ambil kau kt rumah.ok?".balas wati

"Orite..thanks wati..assalamualaikum".kata adura dengan girang.

"Waalaikummussalam.."

Perbualan mereka berakhir disitu..
*
*
*
*
Hari jumaat pagi dawie meminta encik zaidin selaku pembantunya menguruskan taklimat untuk adura dan wati yang akan hadir petang ini.dawie seboleh bolehnya tidak mahu kewujudannya sebagai pegawai yang berpangkat tinggi diketahui oleh adura.kali terakhir dawie bertemu dengan adura adalah ketika dua hari sebelum dawie bertolak ke UK untuk menyambung pelajaran yang dibiayai penuh oleh kerajaan atas kecemerlangan keputusan SPMnya.
*
*
*
*
Lima tahun lalu, dua hari sebelum dawie bertolak ke UK..


"Lusa dawie dah nak bertolak ke UK..adura jaga diri ye"..kata dawie perlahan


"Baik abang dawie...abang dawie pun jaga diri ye.."balas adura yang masih membahasakan dawie dengan gelaran abang walaupun dawie tidak menggunakan bahasa diri sebagai abang.


"Adura..dawie sebenarnya....erm..."kata dawi yang agak ketar untuk meluahkan perasaannya terhadap adura.Bimbang agaknya jika adura tidak menerima luahannya..


"Apa dia abang dawie?"balas adura..


"Erm..takde ape lah..lupekan.."balas dawie sambil tersenyum kelat.


Masih jelas di fikiran dawie keadaannya ketika mahu meluahkan perasaannya kepada adura meskipun lima tahun telah berlalu..
*
*
*
*
Rabu, 6hb disember 2010..


Tepat jam 12 malam ini merupakan hari lahir adura yang ke 24..kamera yang adura inginkan telah aku beli buat hadiah sempena hari lahirnya..tapi aku masih tidak tahu cara untuk memberi hadiah ini kepadanya dan masih belum yakin untuk meluahkan perasaanku padanya..


Sudah hampir sebulan adura menjalani latihan industri di MKZ holding, dan selama itu jugalah adura masih tidak tahu yang aku juga bekerja di sini kerana kami bekerja di tingkat yang berlainan.setiap hari aku hanya memandangnya dari jauh..aku harus kuatkan diri untuk memulakannya....

"fuuuhh....dawie menghela nafas sambil menutup diarinya,lantas bangun dari kerusi pejabatnya untuk pergi makan tengahari,,
*
*
*
*
5 tahun kemudian...


"abang...jom makan.syg dah siapkan untuk makan tengahari kita."..dawie tersentak dari lamunannya setelah dikejutkan oleh suara isterinya.


dawie tesenyum, lantas memegang lembut tangan isterinya di bahu kiri dawie, Mata mereka bertentangan lantas kedua duanya merenung kamera yang kini menjadi hiasan di dalam almari kaca.Ya, kamera itulah yang merupakan titik permulaan dimana bersatunya hubungan antara dawie & isterinya, Adura...Aku,Dia & Kamera..








waa...nk dkt 2jam aku wat cerpen ni..1st time ni..huhuhuhu..

29 comments:

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

beshnyer dapat hadia besday camtu~
bg la aku jugak~
wakakakaaa

zella said...

wah..berbakat...
=)

oh!dawie said...

salam..
hoho...cptnye 5 thn berlalu..hehe
Nice story..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

ayu..ko nk gak ke?nt aku wat kan..bile birthday ko?tp aku wat pantun

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

tq zella.. :)

Koyuki said...

wah
selamat berjaya ek

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

hehe..dawie..1st time aku wat cerpen ni..sori la kl cm xlogik je citenye.hahaha.saje sesuke je

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

kamil...aku ada ringtone bunyi kentot kau...kalau kau nak aku boleh edit bunyi kentot kau tu jadi poem..

ezany said...

good luck.. hehe.. ade bakat gak ko ni..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

alvin..jgn3..aku xnk identiti kentot aku terdedah

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

tq ezany, ko pye lg best sbnrnye..aku br nk blaja.hehe

..::..ein..::.. said...

good luck....meh kt sama2 nnt kan kptsn nye ye...

linadura said...

awk...best nye cite ni...nk kamera jgk cm adura tu...hihi..best nye ada org admire cmtu:)

~@k1 is @utuMn!~ said...

wahh3!!
hebat la cete ko!!
salute!!
xtion kamen!!
ahhahahah
bes3~
cete menarik

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

hehe..tq ein..sy budak br belajar..x konfiden pun blh menang.just nk memeriahkan contest tu je.hehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

linadura reti pakai kamera ke?hehehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

cik aki,hehe..tu hasil selama 2jam pye..br nk blajar..saje je try2.hehe..sronok lak tgk ramai2 join contest tu kan.

zella said...

thanks sbb visit blog sy td..xle nk tulis kat shout out box awak sbb blank je..so reply kat sni je r k...sorry sgt2...

blog sy mmg xde follower box wlupn ade follower hehehe... td awak ada ty psl mcmane nk follow kan? gi kat dashboard awak,then kat bwh tu awk boleh nmpak add blog to follow in your reading list..then add la..

camtu la cara-cara klu nk follow blog yg xde follower box...=)

selamat malam...

p/s: pasni bole la tulis lg byk cerpen k...sure sy baca ;p

BuLaN iTu aKu said...

wah... good luck..
ingatkan jiwa matel..
rupanya.. wah,. tergoda aku..
ehehhehe.(over sekejap).

HonEyBuNNy said...

happy birthday to her....gd luck 4 da contest..ngeh3

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

ok zella..da polow da..hehehe..insyaALLAH..ade kesempatan sy wat lg cerpen.hehe..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

tq cik bulan.heheh..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

hppy biday to HIM la honeybunny..dawie tu dak laki.hehehe

nuraimyasmin said...

wahhh.. *applause*
rase cam nak tulis gak ah. c(;

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

min, wat la gak 1 cerpen..hehe..xyah rasa2 nk wat..buat je..

aNiSa hANg tUaH said...

kau ade bakat yg hebat
hehe

aku nak hadiah besday cmtu la
kau bg eyh
eyh
eyh

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

tq anisa..my 1st try..hehehe

ema the clumsy girl said...

ADUH,,skit mata bce tulisan ni..xlh tukar ker?
hehehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

xleh..hahaha..