biodata utk kakak angkat

My Photo
gua hanya kuli syarikat keretapi bersatu tanah melayu..bukan cikgu besor, bukan engineer, bukan polis, bukan businessman..tp gua hanya kuli yang xde apa2..

ahli pelucah

Saturday, August 13, 2011

saloma bini AR Tompel


Bulan lepas, gua ada download 1 dokumentari pasal P.Ramlee..dokumentari tu menceritakan tentang kisah perjalanan dunia seni P.Ramlee..dari die kecik sampai la die meninggal dunia dalam keadaan yg sgt miskin, daif, dipinggirkan masyarakat..lu pnh tgk x dokumentari ni?kl xpnh tgk, lu klik SINI.series..mmg kagum ada, sedih pun ada..dalam dokumentri tu, xde pulak sebut byk pasal saloma..xde sebut pun yg saloma tu sebelum kawen dengan P.Ramlee, die janda AR.Tompel sbnrnye..gua da search kt youtube, mmg xde dokumentari pasal saloma dan xbyk cite pasal saloma dgn AR.Tompel ni dalam google..tp ni ada sket2 yg gua carik..saje nk share





see??dalam dokumentari P.ramlee xde sebut saloma pnh kawen 2x sebelum kawen dgn P.Ramlee..dan dgn AR.Tompel, die da ade sorg anak..nama Armali Aman Ramlie..Dgn kata lain adik beradik tiri AR.Badul & Adlin Aman Ramlie.tapi Badul anak bini pertama Tompel (Putih Suriati)..Adlin pulak anak bini ketiga Tompel (Mak Mah)..saloma kawen dgn Tompel masa umur belasan taun..Mudaaaa tu!!untung la Tompel, boleh letak cop "TOMPEL WAS HERE" sblm P.Ramlee letak.

meh tgk sini pulak...










tgk..saloma bini ketiga P.Ramlee.yg ni mmg ade cite dalam dokumentari tu..tp dalam tu xde cite pasal anak saloma dgn tompel..Armali Aman Ramlie lahir taun 1953, tp P.Ramlee kawen dgn saloma taun 1961..dalam dokumentari xde cite pasal Armali Aman Ramlie ni..dalam ni jugak ada tulis skali pasal Dian P.Ramlee..dan bnda ni pun xde cite dalam dokumentari..gua xpaham knp dieorg xcerita.

tp P.Ramlee hebat sbb permaisuri Sultan Perak pun die boleh tackle..tgk bini kedua beliau, Norizan Mohd Noor tu.Bekas permaisuri Sultan Perak..sape sultan Perak time tu?Norizan kawen dgn P.Ramlee taun 1955..maknanya sultan perak adalah ....


Lepas kawen dgn Norizan, P.Ramlee xpenah jejak kaki ke Perak smpai la Sultan Yusuff ni mangkat...gile kau, bini sultan die sapu, lagi mau masuk Perak ke..cari penyakit woooo...
Tp jodoh P.Ramlee dgn bekas permaisuri perak ni xpanjang..6 taun je..dan P.Ramlee pun xamik masa lama utk cari pengganti..xsampai setaun pun utk kawen dgn saloma..tp cite asalnye, P.Ramlee ni dulu syok dekat Seniwati Mariani..kakak kepada Saloma ni..tp Mariani dpt taw Saloma syok kt P.Ramlee, so die buat la taktik bg P.Ramlee benci die dgn terima tawaran blakon Shaw Brother's sedangkan P.Ramlee dah larang die blakon..menyanyi je xpe.sbb P.Ramlee nk kawen dgn mariani.so,bile Mariani lawan ckp die, dieorg xbertegur selama 6 taun..lama tu beb..xbtegur 3 hari pun da dosa.tp lepas Mariani kasi line kt Saloma, P.Ramlee pulak boleh kawen dengan Norizan ni.Panassssss je Mariani...last2 Saloma dapat jugaaakk..lalalala...

Saloma meninggal sebab demam kuning kt hospital Assunta, PJ pada 25 april 1983, 10tahun lepas P.Ramlee meninggal...


Knp dokumentari yg suhaimi baba buat utk HISTORY CHANNEL ni xde cite sume ni ek???gua pelik...

Fakta : Gua br perasan..dan mgkin ada antara lu yg xperasan..

P.Ramlee xpenah kawen dengan anak dara..sume janda org..xpecaya??
Junaidah (isteri pertama) merupakan seorang janda..asalnya P.Ramlee minat kt adik si junaidah ni..junainah xsilap aku..sila tgk balik dokumentari untuk kepastian..tp bakal pak mentuanya tu, Pak Daeng Harris nk jodohkan P.Ramlee dgn junaidah..so, die tabah je la terima..kawan baik dgn Pak Mentua kan..

Bini kedua, bekas permaisuri Sultan Perak...

Bini ketiga, Saloma, dah kawen 2x sebelum kawen dengan P.Ramlee..



25 comments:

cik ciput said...

x sangka kau minat citer lama2..siap selidik pasal bini p ramlee lagi..

cikpia said...

walaupun kalau ikutkan aku takkan belek setiap buku rujukan atau dokumentari untuk tau benda2 nie, tapi cara ko citer aku jadik berminat lak... senang paham. he he... thanks!!!

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

cik ciput..
gua xpuas ati member gua ckp saloma pnh kawen dgn p.ramlee, tp dalam dokumentari xde ckp..so gua cari la.hehe



cik pia
gua leh jd cikgu sejarah x??hahah

SynicalMind said...

gua dah tengok, kat history chanel. celaka, camana gua boleh tak perasan!

ILA HonEyBuNNy said...

wahh...ko neh mesti peminat p ramlee kan...

dah jodoh arwah semua dengan janda...

xtahu lak..ne baru tahu serba sikit ttg p ramlee...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

synicalMind..
gua pun br prasan...dok taip2 syok sndri br prasan..hahaha

teacher queila..
minat lbh kurg je..tp lbh minat dgn kisah hidup manusia yg luar biasa mcm die, mokhtar dahari, sudirman dll

SZ said...

hebat ni kamen!
nanti aku nk tengok dokumentari tu kejap

.sweet-ants. said...

perfect research... mmg xtau pon b4 ni... bagus la kamel. peminat setia p.ramlee ni :)

fadh leyanie said...

ha`a,,baru perasan yg arwah P Ramlee kahwin dgn janda

Tasha said...

pehh,ko blh keje kat arkib negara ni...hehe

janda2 yg p ramlee kawen hot kot...

Aujinz said...

Hebat laa bro.. koh koh koh..
aku pun tak rajin nak buat research macam tue.. hohoho

alien said...

jodoh dia kot..
ko dah ada calon dari janda kaya mana2 ke bro
ahha

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip servis motorsikal kupcai scooter

uihhhh sejarah tuuu... kalau ko tak citerrr mana aku tauuu.... dahsyat lah IQ ko ni

bighagenjo said...

waaa~ nice info. aku pon tak penah tau. agak menarik.

Lya Colours said...

rajin ko kamen study sejarah p.ramlee. aku bab2 sejarah ni la aku mengantok sket. ni kat office x leh plak tgk youtube tuh.hampeh btoi

Encik Psychopath said...

p ramli tetap legend even tak pernah dapat ank dara.

Adeqq said...

info ni best sebab wa bole ajar dalam kelas.
eh, tapi serius eh bini sultan? waaaa! kagum!

kella said...

terima kasih atas segala kupasan ini! satu penemuan baru.. selama ini memang ikut citer p ramli ni, memang kat doku diorang tak citer kata saloma dah kawin 2 kali pun! hmmm...
tapi apa pun tetap rasa dunia hiburan ni tak layak nak angkat2 pramli sekarang ni, dulu ko asing asing kan dia.. dulu ko pulau pulau kan dia.. sekarang dia dah takda pandai pulak nak kasi pingat itu ini...
orang dah takda.. tak guna lagi ko bagi apa pengiktirafan..
kalau betul kita sayang p ramli.. mari ramai ramai kita sedekahkan al fatihah untukknya.. buat tahlil ke untuk nya.. moga dapat membantu dia di 'sana'..
wallahua'lam

HAZWAN17 said...

baru aku tau kisah-kisah sebenar isteri-isteri p ramlee ni

classicguys said...
This comment has been removed by the author.
classicguys said...
This comment has been removed by the author.
classicguys said...

1syawal1948

P.Ramlee keluar dari pulau pinang kerana mendapat undangan bekerje di jalan ampas setelah pengarah B.S Rajhans terpesona melihat persembahanye di penang
dpt lah watak jahat & watak2 kecil waktu tu P.Ramlee belum ade rupe tp die dpt bertahan sbb suarenye yg sukar di cari ganti sejak awal2 kemunculanye
P Ramlee mule lekat dng watak2 komedi make berkawan baik lah die dng pelawak terkenal waktu tu Daeng Harris yg akhirnye mjd mertuenye mempertemukn jodoh pertame beliau dng Junaidah.

tahun1948 juge menyaksikan Saloma (13thn) diperkenalkan oleh bapa tirinya mum yusoff (sorg pemuzik) utk menyanyi di New World Cabaret & persembahannye mdpt sambutan baik sekaligus mjdkannye "perempuan cabaret pertama alam melayu" sbb waktu tu rate2 perempuan melayu belum berani keluar mlm apetah lagi bekerja di cabaret, pun begitu saloma sentiase dijage & dipantau oleh bapa tirinye yg berkerja ditempat yg sama.

x berapa lama kemudian bum Yusoff dpt undangan utk main muzik di 1 acara di Radio Malaya, penyanyi Rokiah Wanda x dpt dtg di saat2 akhir, bum pun pujuk&yakinkan Saloma utk gantikan tmpat Rokiah Wanda supaya program tu x tergendala
& saloma dpt lakukn dng baik maka nama saloma mula dikenali dng lebih meluas

1950
nama P Ramlee mula melonjak dng meledaknya rekod Azizah yg diciptanya sejak di penang lg, x berapa lama pas tu die mula dpt bawak watak hero dlm filem Bakti,

menurut mariani saloma mula mengenali& meminati PRamlee sejak filem Aloha & sentiasa memangilnya "Benjo" nama watak dlm filem tu


1951 saloma pula terjun ke dunia filem dng belakon dlm beberapa filem terbitan Nusantara Films & Tompel (pengarah&penulis skrip) merupakan org kuat yg menaik nama saloma waktu tu
hingge akhirnya mereka bersatu pada april 1952 tp bercerai pade september tahun yg same.

"mula2 sy berumah tangga pd umur 17thn, sebenarnye perkahwinan ini bukan atas dasar cinte tp kerane "terpaksa"",-Saloma

pun begitu perkahwinan singkat itu menghasilkan sorg cahaya mata Armali yg lahir pd 13mac1953,

sepanjang thn 1953 saloma berehat dari segala bentuk aktiviti seni

di pihak Pramlee pulak Junaidah semakin lemas dng ledakan populariti suaminya, hubungan mereka semakin tegang & akhirnya membawa kpd perceraian.

setelah bercerai PRamlee merupakan jejake yg digilai ramai ketika itu tp hatinye terpaut hati pd Mariani

tp Mariani pule mengecewakan harapan&kepercayaannye dng menerima tawaran belakon filem cemburu1953 utk memberi laluan pd adik kesayangannye Saloma utk berada disamping PRamlee

23 Julai 1954 Saloma mula merakamkan rekod piring hitam pertamanya menerusi lagu Pandang Kasih yg mendapat sambutan baik waktu tu tp yg betul2 meledak di pasaran yg menjulang tinggi namanya ialah rekod lagu Burung Pungguk ogos 1954 waktu buat rekod tu tibe2 terkeluar suare lunak manjanye (spt yg kite kenal kini) bile mengalunkn rintihan pungguk yg disisih kerana buruk (diepun begitu diwaktu kecilnye)

Saloma "berjaye" merapati P.Ramlee apebile mule berpeluang menyannyikan lagu ciptaan P.Ramlee&kemudiannye mule mjd pasangan duet P.Ramlee yg paling serasi


tp secara tiba2 pada 6 Februari 1955 P.Ramlee menikahi Norizan permaisuri perak waktu tu yg diceraikan sultan utk dikahwinkan dng p.Ramlee ini benar2 membuat mariani kecawa, Saloma hanya mampu memendam rasa die meralihkn fokusnya pd mencipta nama sbg penyanyi ternama

classicguys said...

pun begitu Saloma P Ramlee xlah terpisah
sejak Bpeluang mjd pengarah (penarik Becha 1955) saloma mjd nama wajib utk menyumbangkn suara merdunya utk filem2 arahan P.Ramlee & mereka kerap berkerjesame distudio utk merakam mencipta lagu mahupun dipentas2 keramaian,


pada 14jun1956 dunia hiburan digemparkan dng pertunangan Saloma dng sorg jejaka scottish David Buchanan dikabarkan akan berkahwin dlm masa terdekat & jejaka itu bersedia memeluk islam dng mgunakan nama Ahmad tp pada ogos tahun yg sama sekali lg dunia hiburan gempar ttg mereka putus tunang

30jun1957 saloma melansungkan perkahwinan dng Kaswan Yusak seorang mekanik kacak yg berkenalan dng nya ketika sama2 mengikuti kelas bahasa English tp mereka bercerai pd september tahun yg sama

selain itu hero hindustan ternama waktu tu (lupe name tp dari keluarga kapoor) pun pernah jatuh hati pd saloma waktu kunjungannye ke singapura tp langsung x dilayan-kesian


"adik saya memang x pernah kekal dengan mana2 lelaki sekalipun sbb jiwe&cintanya tanya untuk seorang lelaki sahaja(P.Ramlee)", -Mariani

hubungan P.Ramlee& Saloma pula sentisa baik&semakin mesre kerna keserasian bersama

sehinggalah P.ramlee mencipta 1 lagu dikarang khas buat diri saloma Tunggu Sekejap

tp syarikat rakaman x setuju utk ie dirakamkn di dlm album kerna katanya rentaknya terlalu slow

utk tidak menghampakan Saloma pramlee menyelitkan lagu itu dlm filem arahannya Sargeant Hassan & mengundang saloma utk menyumbang suara watak saa'diah & dia sendiri menyanyikan semula utk versi lelaki dlm babak kem tentera


"kalau dia xnak menyanyi lagu aku aku boleh ambil Rahmah Rahmat", P.Ramlee 1959

x diketahui puncanya hubungan mereka mule dilanda krisis P.Ramlee berhenti menggunakan hikmat Saloma utk filem2nya
(Musang berjanggut,Nujum pa' Belalang, Antara 2 darjat&Ali baba Bujang lapok)


kebetulan pd waktu yg sama sekeping gambar saloma disiar dlm majalah perlancungan Australia membawa kpd undangan utknye mengikat kontrek menyanyi di Oriental Hotel, Melbourne

sekaligus mencatat sejarah sbg anak melayu pertama mengikat kontrak nyanyian di luar negara

saloma dibayar 100 paun seminggu, saloma juge beberapa kali diundang utk membuat persembahan di tv Australia bayaran 100paun utk setiap 1 pertunjukan

persembahan terbuke saloma dewan Malvern mencatat kehadiran ribuan penonton dari segenap lapisan masyarakat

disana sebaik tamat kontrek dng kelab malam pertama saloma mjd rebutan kelab malam2 lain yg menawarkan bayaran berlipat kali ganda

di singapura pula gempar apabila berlaku krisis antara norizan yg cemburukan mariani yg dikatakan rapat dng suami nya, die bawak nasir pergi serang & lempang mariani sampai kes dibawa ke mahkamah

Saloma yg sedang berada di kemuncak kejayaan yg x pernah dicapai oleh mana2 penyanyi bangsanya ketika itu x senang hati dng apa yg menimpa kakaknya di singapura , ditinggalkannya segala peluang&kemewahan yg mengulitnya di sana kembali ke singapura berhadapan dng norizan

"you slap my sister,never mine...But one day Ill take your husband!"-Saloma

sbb masalah dalaman &khianat org ke3(lelaki) hubungan P.Ramlee &norizan makin rengang,

sebaliknye die berbaik2 semule dng Saloam & mengundangnye mjd watak utama utk filem Seniman bujang lapok

x lame pas tu p.Ramlee& Norizan Bercerai & x leme kemudian die menikah dng Saloma,

saloma sangat2 gembire & sangat2 setia sampailah ke zaman kejatuhan P.Ramlee,

waktu tu name saloma lebih dipandang banding P.Ramle yg dikhianati dari pelbagai sudut,

Saloma dpt buat Saloma Show kat RTM
& x putus tawaran nyanyian dari luar negare mcm bengkok , hong kong & lain2

tp P.Ramlee hanye menyanyi di majlis kawin

tp hati saloma x pernah berubah cintanya di bawa ke mati

hamizah hanis said...

suka sangat baca tentg saloma n p ramlee.. my mum selalu gak cerita tentg pelakon2 zaman dulu..kami selalu ble ada masa terluang borak2 n bukak cerita tntg pelakon dulu. so ble terbaca tntg nie.. my mum pon ada sebelah baca sekali..suka sangatt..hehehe

Mohd Zaharudeen bin Harun said...

Kalau ikut Shuhaimi Baba, banyak isu yang tak dikemukakan dalam dokumentari demi menjaga beberapa pihak.. pasal adik Junaidah, Junainah tu, dia kawin dgn A. Rahim.. kira A. Rahim dengan P. Ramlee pernah berbiras.. lagipun A. Rahim rapat dgn P. Ramlee.. selalu main dram untuk orkestra P. Ramlee..