biodata utk kakak angkat

My photo
gua hanya kuli syarikat keretapi bersatu tanah melayu..bukan cikgu besor, bukan engineer, bukan polis, bukan businessman..tp gua hanya kuli yang xde apa2..

ahli pelucah

Tuesday, June 22, 2010

kisah pak guard kt uma gua


assalamualaikum
smoga korg sntiasa dilindungi Allah
harini mode "gua"..
so gua akan bhasakan diri ni sbgai gua
mencuba kelainan stlh bbrp lama berbloging
mgkin lepas ni menggunakan KITE pulak ke
br nmpak manja

kt perumahan gua ade sorg pak guard dari pakistan
tp amat fasih berbahasa melayu
memula gua xbrp kenal,
tp bile nk blk kg, abg gua leh bg salam kt die yg gua sgka die ni india
dr situ gua mula rapat ngn die
gua antara pendudk yg xperlu beli stiker
pasal kamceng ngn persatuan pak guard pak guard lestari perdana

kisah sorg pak guard ni
abg gua cite pasal die ptg haritu
nama die abid
bukan abidah hani mahupun abidul hamdan bin roslan
asal dari pakistan
umo lingkungan 28 tahun 12 bulan 4 hari
br duduk kt mesia 8 tahun 13 minggu
kt blkg baris uma gua ade satu surau baru siap
xsgka abid ni imam surau tersebut
beliau hafal 30juzuk al-quran
alhamdulillah..

pada suatu petang bilamana abg gua nk bg die makanan keropok ikan,
abg gua interview die, cmne die leh keje sini

beliau ckp,
"dulu masa kat pakistan, ayah saya suruh blaja tgi2 mcm abg2 saya,supaya kerja bagus, tp saya xnk.
sy berkeras ckp mau belajar agama, xnk dgr ckp ayah
ayah halau dari rumah..saya lari, duduk kt pondok kt kubur
tp bbrp hari lps tu ayah sy pujuk balik rumah, pujuk lg suruh blajar tgi2
tp saya ckp semua ini dunia saja
kl sy blajar agama, hafal al-quran, akhirat nt sy boleh selamatkan ayah,
mak ngn adik bradik saya
ayah xbangkang lg
die antar sy blajar agama
abis blajar agama, saya cr kerja
tp xdpt, pasal saya xde pendidikan tgi
saya register utk kerja security
dpt kt mesia"

bile abg gua tye "xkisah ke gaji kecik?"
beliau jawab "sy xkisah, pasal sy taw Allah sentiasa tlg saya,
harini abg bg saya makanan,
ni pun Allah tlg saya"

gua sgt kagum ngn Abid
beliau wat gua berpikir ttg diri sndiri
kl kite kt tmpt die,sggup ke jd cm die







yg kite nmpak skg ni,
ada org sibuk nk libas org guna parang
kejadahnye
hm...













xramai org mcm Abid zaman skg..

41 comments:

Farid MOFASAD said...

wah... 30 juzuk? hebat dol...


bai.. parang lak lu masukkan. hahahaha

kk said...

dah ramai yg nk jadi penyamun dah skrg ni

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

parid : gua pun nk bekap hellioz gak!haha

kk : huh..tu bukan pyamun..tu penjenayah

Frodo Baggins said...

abid single?
harus wa nikahkan dgn adik wa.
kagum pada beliau..
belajar agama.

libasan parang itu mmg hamsap
((wa bekap helios gak ni))


hye yayang, geli2an jom!


>>___<<

Farid MOFASAD said...

tapi nak bela hell ko kena wat entri macam aku n alvin. hahahahaha

zella y said...

untung la dpt pak guard camni...
klu kat tmpat aku,pak guard tu mmg sentiasa pandang2 org..mb berjaga2 kot...

tp yg aku hairan,dia terlebih berjaga2,pandang org mcm nak terkeluar bijik mata dia bila nmpak ppuan seksi2 lalu..miahahhaha

cik pingu said...

entri ni buat aku berpikir kejap..


apalah nk dikejar ngan dunia ni. hurmm..

aLy said...

aku ngah pike

sama ade mahu terima abid dlm idup aku

atau bljr pondok supaya staraf dgn abid

makdara terdiva said...

terus terinsap jap..
bagusla kamen kamu kwan dgn dia..
kurang ckit tahap ke'terjal'an kamu nanti..muahahaha!

peaceeeeee

kella said...

ohhh...my..
bagus dia lah! tak ramai orang begitu! kagum!

:)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

susah cari mcm nie skang...

aNiSa hANg tUaH said...

semestinya guard tu hensem kalah guard kat skolah lame aku

Lya Colours said...

bgs nye dia
30 juzuk hafal !
aku ni ayat lazim pon yg untuk smbhyg je la tau
uhuhuuh

Aujinz said...

Gua pun jaga..

tapi gua tak kisah pon..

muahahahha...

bile nak guta KITE plak nie???..

Aujinz said...

*guna

jari gua mamai..

Lovely Bella said...

kat umah aku x de pak guard makanya minggu lepas dah masuk pencuri.. erk.. aku lari topik kee heheheh.. kem salam kat abid yerk..!!

Melissa Mjb said...

fulamak. abid ni da mcm pak guard umah aku jugak dowh. die slalu jd bilal kt surau umah aku. pakistan jugak. adakah kau duduk setaman dgn aku?


ish, mintak simpang.....

¶A.K.I¶ said...

kne ada parang dan libas gak ke beb? hehehe

helena's said...

labas lagiii hahaha

bagusnye abid nih..kirim salah eh :) tehee

HonEyBuNNy said...

pak gad uia pn ada yg encem2...ngeh3...heheh

deus X machina said...

pruttt

Dyna Yvonne said...

emm..terpikir seketika...
org asing mcm tu..
org kite lak kt mne???

alvin takda rumah harga 8juta said...

kamen..

lu buat gua teringat kat pak guard ni..

tetiba je gua rasa daif..

kamen..

maaf ye salah silap gua..

cikCEPET said...

ya Allah tabah tul abid neh..
hmmm susa na cari owg cmtuh skang...

Abid lu sgt hebat..!!!
heheee
:))

hellioz said...

makan dalam bai
gyahahahahhaahaah~

pakcik kordi said...

bagusnye beliau...semoga murah rezeki beliau!

syaf said...

wo aku terkesima tengok sikap beliau itew....tahniah dri kami sekeluarge...


nk jaidk cam die, ntah bile... oh kesah parang & libas masih ade kesinambungan disini??? i like

Rowena Chasez said...

wahhh..
Alhamdulillah..
ade lgi org cmnie kt dunia...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

frodo : lu xnk knlkan adik lu ngn gua?gua hafal doa qunut

parid : nt aku wat la..haha

zella : jgn risau..pak guard tmpt ko tu gay.hahha

sabarimon : aah kan

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aly : terima la abid jd teman hidup ko..dalam masa yg sama ko leh bntu die dptkan kewarganegaraan.haha

mak dara terdiva : ahaaaa..nakal ni..nakal..nk kene babab?

kella : masih kagum

meniti senja : aah kan

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

lya kalers : hahaha..sila2 la hafal k..hehe

anisa : btol..abid ni nama glemer die brad pit

aujinz : bg jari lu minum nescafe 3in1..die mamai tu

lovely bella : uma ko kene masuk pencurik ke?tlg jgn rampas abid dr aku..tlg3

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

mellisa ; haha..asl mintak simpg?takut jumpa aku?gyahahaha

aki : kene ade la..aku kan bekap hellioz

helena : abid je?aku??haha

honeybunny : aku pasti abid aku ni lg encem.haha

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

deus : series, ko kntut bau berak

dyna yvone : org kite suke libas org.hahaha

almon : gua da lama maafkan..lu kan abg n shbt gua,.hehe

cik cepet : ni la abid gua.hehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

hellioz : makan luar la..asyik makan dalam je..boring.haha

syaf : ade..coming soon.haha

pcik kordi : doa la utk aku skali

rowena : alhamdulillah

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~۞~ Kembara~Mahkota~~Johor~۞~
~~۞ ~(KMJ) 2010~edisi~ ke12~۞~
~۞ ~~26 hingga ~28 Jun 2010~~۞~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

beb .... betul gak kata pak guard tu ... kita ni semua duniawi... ingat harta benda.. wal hal tak jamin kita masa perkiraan akhirat...

beb... ko tengok dia datang dari jauh semata-mata kerja jaga umah ko... mulia sungguh...

tapi ramai plak yang datang Malaysia jadi penyamun Perompak...

~DaK KeCiK~ said...

blajar tinggi2 pon perlu,ngaji agama tinggi2 pon perlu jgk..Sama2 seimbang lah..ni jgn blaja agama jer tinggi tp blaja tahap ngok ngek jer xjadi jgk..kang kamen kang..hihi

nasikputeh said...

fuhhh.
terkedu jap.

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~۞~ Kembara~Mahkota~~Johor~۞~
~~۞ ~(KMJ) 2010~edisi~ ke12~۞~
~۞ ~~26 hingga ~28 Jun 2010~~۞~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

wehhhhh abid tu dah kawin ke belum meh aku pinangkan ngan aweks kat kampung aku... heeee..heeeee... moga bahagia hendaknya dapat bersuami mithali...

aku nak jadi macam dia lah.... baru hati tenang sikit

.sweet-ants. said...

dlm ramai2 tu msti ade yg baik..
ade pakgad kite dgr rogol org je

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

afzainizam : abid bujang lg..tlg carikan die jodoh k

dak kecik : adakah kau mengondem abidku?

nasik puteh : masih terkedu??

sweet antz : kl leh fotostat abid ni kan best

Afzainizam said...

Abid tak balik kampung ke... mesti dah lama dok Malaysia ni kut.. Ishhh aku nasib baik lahir jadi orang Malaysia kalau tak aku pun cari kerja macam abid ni gi negara dia cari kerja kan... dah terbalik plak kan

yelah kita beruntung ade orang jagakan umah kita...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~۞~ Kembara~Mahkota~~Johor~۞~
~~۞ ~(KMJ) 2010~edisi~ ke12~۞~
~۞ ~~26 hingga ~28 Jun 2010~~۞~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/