biodata utk kakak angkat

My photo
gua hanya kuli syarikat keretapi bersatu tanah melayu..bukan cikgu besor, bukan engineer, bukan polis, bukan businessman..tp gua hanya kuli yang xde apa2..

ahli pelucah

Monday, October 18, 2010

respek sekarang dengan respek dahulu

sabtu lepas, balik kg jumpa grandmaSter kt kg gajah
agak lame x balik kg..nk *meroloh rumah grandmaSter ape tah lg
*meroloh = tido (bahasa kg.gajah)
tgu time raya je la jwbnye
dalam kete, dadster menyetori pasal time die blaja mengaji dl
katanya dulu, arwah aki aku akan panggil dadster mengaji lepas die siap solat mgrib
maksimum panggilan aki kt dadster 2x je...masuk kali ke 3 dah x panggil ngn mulut dah..
kl xpanggil ngn tangan kt muke dadster, kayu blkg badan la jwbnye
bile mengaji, salah sikit, konpem kene tengking smpai kluar air mata..

"cis..ptut la dulu masa kecik dadster buat aku cmtu rupenye"..monolog aku sndirian..
konpem nk balas dendam..xdpt balas kt aki, aku gak yg kene

aku igt lg, dulu aku punye takut dengan dadster bile die panggil mengaji,
2x panggil xbejawab, kene tengking dah pasti
ada skali, aku tgk solat maghrib jemaah dengan broSter
dadster panggil mengaji..bedehem adalah tanda awl die nk pggl aku masuk bilik
aku tgh solat br masuk rakaat ke-2..btul btul tgh tahyat awal..kali petama die pggl aku xjwb
gile kau..mana boleh becakap time solat
"cepat la skit broSter"...keluh hati aku mengharapkan abg aku yg imamkan solat tu abiskan solat sepantas yg mungkin
kali ke2 dadster panggil dgn nada yg lbh tinggi..aku tgh rukuk rakaat ke3 time tu
nk x nk aku jawb

 "ye abah..kamen tgh solat ni..da rakaat ke 3 da..kejap"..



punye aku takut dengan bapak aku...



tapi aku pasti, dulu arwah aki aku kene lagi taruk dengan bapak die.
hahaahahahahaha


korg rasa akan ada lg ke zaman mcm mana aku ngn dadster dalam cite kt atas??
aku pasti, ada antara korg pun penah alami ape yg aku rasa.












dan aku pasti, itu cara terbaik peringkat awl nk buat anak2 respek dengan org tua
xde niat dadster nk balas dendam rupenye..
-ve thinking btol aku
sori paaak!!

37 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

merespek n direspek..

sz said...

hoi kamon!
header lawa!
kehkehkeh.

nanti ko balas dendam kat anak ko pulak la.
haha.

kata kila said...

aku selalu mcm ni bile dgn amak je.hahaha!

aLeen aVriL said...

Heheheee…ko budak laki2 kene macam tuh tahan lagik..
Klau aku nih adek beradek seme pompuan ape citer klu kena macam tuh

Tp abah aku jarang pukul ktorng…
Sebab dia paham kot kaum hawa nih lemah. *ceh
Yang selalu pukul ktorang adalah mak ktorang….

Ko bayangkan salah susun kasut sekolah kat rak lepas balik sekolah pon dia nak pukul….
Ish……kunun nak disiplin kan anak anak lah kot..

Tp bila beso panjang cm nih….xdisiplin jugak aku tgk adek badek aku nih…
Sbb abah selalu menang kan anak2 pompuan dia nih….
Sebab nak buat macam mana kan “kaum hawa kan kaum yang lemah”…..katanya…

Abah aku sama lah mcm abah ko….bab ngaji semayang dia tegas sikit lah….
Ce klu ko jadik pompuan, ko mase tuh ko dtg bulan…
Pastuh ko keluar nak tgk tv sekali dgn yang lain.

Tetibe abah ko tanya
‘Kameniah dah semayang isyak ker?’
Haaaa ko nak jawap aper….
Mesti malu nak jawap ‘bendera merah ayah’…
Hahahaa……

aLeen aVriL said...

pnjang plak komen aku..


komen ker entri baru aku tarok kat komen box ko nih kamen..


ko marah ker kamen??
hehehhehee

aLeen aVriL said...

jgn lah marah..



senyum sikit...



haaaaa


bawu dura2 lebih tergoda haaaa

elmo gemok said...

atuk kau buat kat dad kau, dad kau buat kau, kau buat kat anak kau, dan seterus keturunan.

sekarang aku tengok dah maju je.

eleh, cikgu rotan anak dorang pun dah kena saman, nampak sangat tak pernah rotan anak sendiri. mane tak berkembang gejala negatif. eceh.

aku dah letih kot asik dirotan je. adik aku siap kena rotan dekat bibir. hardcore siyut. aku yang perempuan pun kena hentam macam semut kena pijak. -_-"

takpelah. aku redha dirotan sebab tak betul tajwid. sebab suara aku ngaji tak sampai ke telinga jiran sebelah. pengalaman kot. ;)

elmo gemok said...

terrpanjang pulak. -_-"

elmo gemok said...

doakan aku punya lemak macam parit.

Adeqq said...

Hurm.

Itukan cara ibubapa nak disiplinkan anak. Buat anak respek kat mereka. Tapi, jgn terlampau keras sbb kekerasan boleh buat anak2 takut bukan respek. So, kena berpada-pada.

Macam aku, tak penah la kene rotan ke bagai, sbb anak bongsu kot. Tapi, suara abah aku mcm satu daya kejutan yang akan buat aku cepat2 buat apa yang disuruh. Macam contoh aku nangis sbb tak dapat masuk kelab tarian skola rendah dulu, abah cakap camni je..

"Takpayah nangis. Taun dpn daftar awal"

Hah. Trus aku senyap. Senyum sampai telinga dah. Macam satu kuasa tau suara abah tu. HEHE.

Ko nanti jgn garang2 sangat dengan anak tau! Nanti anak2 tak respek ko, dia akan takut. HUHU.

Oklah, da macam panjang gile komen aku. Maaf ^___^

AyuE SurihanyOt said...

skrg ni bab mengaji semayang ramai yang tak ambil serius...hmmm dah akhir zaman gamaknye..

MOFASAD said...

OWH

bukan penggoda said...

huahuahua.

sumpah cte ko bwt aku gelak di ptg hari. part yg xley blah part yg ko jwb dlm solat tu. wakakakakak.

true lah. ibu aku pon ada cte gk ceni. tp, dia bkn stkt cte pglman dia. dia tlg cte skali pglman ayah aku. wakaka. bwt malu je.

ayah aku bwu kne pgl ngn arwah atok aku, dia dah lari ikot tgkp. haha.

nasikputeh said...

kamen.. kamen...

adui kamen..

haha

maCy said...

hak3. gile kelakar..

tapi kan, sebab garang abah la macy jadi orang. sebab diri sndri kenal diri sndri, tahu apa sendiri suke, kalo x mmg sumpah asenye macy da jadi macam anak jantan mane dah. tak pun, bpakwekan ntah mane2 laki yg cool mengikut firasat ank remaja era fm sekarang.

~tbe2 teringat zaman blaja ngaji ngn abah, kne rotan ngn lidi pn mane ta saket, tp tak pnah ag kne penampa, alhmdulillah pandai ngaji. wawa


~~err.. macy wt entry ke sini=="

Hellioz said...

[senyum sorang2]

gyahahahahaha~
kentang~

::cdot the dot:: said...

cukup sekadar berdehem, kameney!!

yg ko jwb tuh napa??tp sbb apak ko mcm tuh la, ko bole khatam quran kan..

kap ba ra kap alip ta nun..

maisyara Pot! Pot! said...

penah. tapi, kena dengan nenek aku ler... sebab masa kecik2 dulu aku duduk dengan nenek aku meh :P

DuniakuAbstrak said...

seorang abah mmg kena garang

haha

.sweet-ants. said...

ptut la ank dedster ni baik je...sejuk perot memster ngandongkan kamen ni..kikiki

aki kite pon garang. x pernah tgk dia syum dan gelak ngan ank cucu. smp dia mnggal baru nmpk muka dia snyum. Allahuakbar

zella y said...

tu la...mmg respek dulu mmg lain r dgn respek time skrg...

tgk je cikgu dulu2...rotan anak murid..tp parent dorang rileks je...sbb tau anak dorang salah...tp xtau la btol ke salah kan??

tp skrg ni,pukul sket...dh trus saman..panggil polis...panggil lawyer...sian kat cikgu2 skrg ni hahahah

syaf said...

dulu ade gak bapak aku ngajar ngaji, tapi bese nenek aku yg ajar... yg penting aku pernah rase penerajang bapak aku...sakit meyh

eiffel said...

ntah ko ni kamen..betol ckp cdot...cukup sekadar ko berdehem...klo da jwb da sah2 ko punya solat tuh xsah...huhuuuhu


aku dlu pun mcm tuh wey...kne rotan psl solat dn ngaji..seawal umo5-6 tahun..yg plg aku bengang sgt..adik aku yg ketawa+main2 aku sbg kakak plak yg kena...arghhhhh..tension aku jd kakak ko tahu!!!slh adik smua aku yg kne tggung.. T.T

tp bila da makin besar..ayh aku da xderk masa nk tgk cm dlu..tp smpy skrg msh tnya..'kamu da solat?'

hahahahahaa

tp t klo aku ada ank, aku xnk mnja kn sgt..xbole kne rotan le apela..mnja sguh aku rasa nk sepak jerk!!!tp xderla smpy kne dera...

eh, terbuat entry plak :P
ko xkesah kn..ngeeeeeeeeee

Lya Colours said...

nasib baik zaman belajar mengaji dah lepas
uhuhuhu

Eqa said...

merespek dan di respek.haha

HonEyBuNNy said...

ne bapak nak marah neh...eh silap..ibu nak marah..hahha..respek ibu ne jagk..hahhaha

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah..

wwwoooo dahsyat ko... rakaat ketiga boleh plak jawab soalan kuiz tu...

aku dedulu cam tu gakkk lerrr kalau time ngaji tu habisss aku kena bantai...

tu lah pasal sampai sekarang aku trauma skit bila suruh ngaji ni...

but sekarang ni lah baru aku tau kasihnya dia pada ku tak dapat ku balas jua...

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah..

ni jawab soalan ko tu kalau ko bakar sport rem mmg lah senang tapi kena buka tayar tiub tu dulu maunya hangus tayar ko nanti...

bagus lah cadangan ko tu... lagi senang kerja tak payah gosok pakai kertas pasir kan....


dulu ayah aku suka rotan aku pakai penyangkut baju besi kat betis aku... sakit woooo...

tapi aku tak pernah nak dakwa dia kes dera... kerana dia mendidik aku menjadi seorang manusia dan insan ... sekarang aku fahamnya

¶A.K.I¶ said...

waa!!
da xde keep moving foward....
huhuhu...
hye kamenster!!
keh keh keh!!

seyesly..
bapak ak kan...
dl2 kan..
aja ngaji taw...
bkn stakat ank sndri..
ank org laen gak...
pastu kan...
bl ngaji je bapak ak jd singa!
tyme laen x...
heran ak...
staka rotan buluh zaap2! kat peha ak kiri kanan...
perhh slalu gle kena!!
soobb sobb T_T

cik helena said...

oi kene semayang balik tu.hahaha!tak sah!

fndrocka said...

Sekarang ni mak bapak kalau marah dia potong duit belanja

LUMUT said...

alahai comelnye kamne mnyahut time solat yer....


heh


weh....tukar header??

mcm pompuan jer....=p

jom main poker!!!!!

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

perghhh.,...
kali ni wa tgk semua org respek entri lu dgn cara komen..
lu nampak tak apa yg wa nak sampaikan.??

hidup kena gangster..
baru la bole jd dadster yg berjaya..

kalau la dadster kau jenis tak heran kau tertunggang langgang..wa rasa lu bkn kamen yg wa kenal..tapi wa rasa lu skunk join gang udin tolibbbbbbbbb...

disamping itu..wa nak istiharkan..
koen wa pun panjang gak...

hebat~~~

kella said...

oh.. aku suka entri ni!
betul sekali dan sungguh betul!
papa aku pun begitu, cara orang dulu dan sekarang lain beno..
kalo dulu, deme menjeling pun kita dah takut, adalah maknanya menjeling tu.. tu lah kami adik beradik gunakan ayat ni.." jgn tunggu sampai papa bersuara!" huuu... gerun... hehehe.. respek giler kat sarjen mejer tu!

zaman sekarang, berteriak menjerit pun belum tentu budak tu takut.. hehehe.. nak menjeling? sampai juling ler jadinya..

kadangkala aku terfikir... gak mengapa jadi mcmni.. budak2 zamn sekarang mungkin terlalu diberi muka.. dimanja2 kot.. hmm... tiada respek..

respek orang lain sebelum orang lain respek kita.. :)

peace..

elmo gemOk said...

weyh, patong sister² tu cun lahh.

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

dedster ohhhh dedster

dia buat cam tu untuk ko pandai dan respect merespect kat orang tua....

eeemmmm cuba korang fikir apa jadi kalau dedster tak buat cam tu apa kamu jadi sekarang....

AyuZ DeathWisH said...

comeynyer~~~!!!!
huuu~