biodata utk kakak angkat

My photo
gua hanya kuli syarikat keretapi bersatu tanah melayu..bukan cikgu besor, bukan engineer, bukan polis, bukan businessman..tp gua hanya kuli yang xde apa2..

ahli pelucah

Saturday, July 10, 2010

balada pengemis jalanan


suatu malam yg hening di t.intan..
ketika muda mudi di t.anson masih belum keluar utk menonton bola di skrin besar yg ditaja sepenuhnya oleh kerajaan bertempat di dataran menara condong.,gua ngn bon alvin menuju ke kereta kepunyaan mummy bon alvin selepas puas melempiaskan nafsu melalak di pusat karoke berhampiran.sgt murah..1/2jam 3ringgit.,1jam  6ringgit.promosi pembukaan.kami berjalan terhuyung hayang smbil menyanyi dgn suara suara kecil kegembiraan sementara menanti jam 2.30 pg utk menonton perlawanan bolasepak 11 sebelah separuh akhir piala dunia.

dalam perjalanan..bon alvin memulakan perbualan, mungkin menyampah dengan nyanyian lagu gelora cintaku nyanyian search yg dinyanyikan live oleh gua..
"kamen, ko tgk pemain bola brazil terlepas kt sini...(merujuk kepada pengemis berkulit gelap yg menuju ke arah kami dari arah yg bertentangan)
lantas gua menyahut  "hahaha..mcm cilaka..striker ke ni..??"

striker super sub brazil itu menuju ke arah kami..dan betul2 berenti di depan kami..kami amati betul2 lantaran terpaku..mata bertentang mata.mungkin masing2 menanti siapa yg menegur siapa..dalam keadaan terpegun dan terpana, beliau menegur kami tanpa memberi salam..kami pasti beliau bukan ber-ugama Islam..

"boleh bg seringgit tak?"

gua memandang bon alvin seraya bon alvin juga memandang gua..
lantas tanpa membantah dan berfikir pjg, bon alvin mengeluarkan wallet sepertinya beliau di pukau oleh striker super sub tersebut.
"inilah ciri2 pemimpin yg perlu ada pada setiap ahli parlimen.." monolog gua sendirian, merujuk kepada bon alvin yang begitu perihatin terhadap rakyat teluk anson serentak gua membayangkan bon alvin yg sungguh kacak kelana bergaya dengan suit G2000 seperti ahli parlimen yang sedang membentangkan usul.


"aku xde duit kecik la kamen..ko bg die"   
kata bon alvin sambil merenung tajam ke arah gua..lantas lamunan gua terhenti,dengan serta merta byngan ahli parlimen tersebut sayup2 hilang dari pandangan mata gua.

gua pun mcm terpukau jugak seraya mengeluarkan wallet buruk gua lantas mencari cari wang kertas seringgit..kemudian gua berkata

"xde la..plg kecik 5 ringgit, yang lain 5ploh ngn spuloh" 
sambil berpura pura kononnye menyelak duit yg byk, pdahal ade 23rgt je seraya menyelak nyelak kepingan kertas list org hutang gua kononnye utk menunjukkan kepingan duit yg byk sgt..tujuan gua tidak lain tidak bukan hanyalah utk mengelakan striker brazil itu bermonolog yg duit beliau lbh byk dr yg gua ada..

"xde la boss, kl lu mintak 5ringgit ade la..tp lu mintak seringgit" 
pantas alvin menyambut kata kata gua kepada striker itu...mungkin utk memastikan  perbualan kami tidak terhenti disitu sahaja

tb2...

sang striker lantas meyahut hujah bon alvin dan terus berkata dengan muka yang xbersalah
"saya ada tukar spuluh ringgit, mau ka??..."


gua dan alvin : %$^%$^#$@#$^&(*)_(+_

maaf..percakapan terakhir kami tidak didedahkan kerana blog ini merupakan bacaan awam untuk semua golongan..

22 comments:

cik pingu said...

apesal x cerita apa yg terjadi time tgk bola? eh, tengok bola ke?

hahahahahaha.


waka waka eh eh.




pengemis skrg lg kaya la, diorang xde pon duit nuffnang, tp cmne leh jadi kaya ye.. musykil..

cik pingu said...

aku 1st, aku la jugak 2nd!

@yuE said...

hahaha...lawak dowhhh...



siot je pengemis tu...

aNiSa hANg tUaH said...

ngehehehe..
nape tak bg 50 terus
:P

alvin takda umah harga 8juta said...

adesss.........


patut kau abis kan kesudahan filem ni..
bak kata pingu..
apa terjadi tyme tgk bola..



haish........


penceritaan yg sgt sadis!!

Frodo Baggins said...

kamennn
mau coooba saya??

((Wa x baca entry, x sempat.
cuma mau lepaskan rindu2an))

Linglung said...

pengemis byk duit derr..kdg2 lagi kaya dr kita

aLy said...

aku still nak tau ape percakapan terakhir korang..

untuk aku gunakan masa akan datang

zella y said...

pengemis skrg lg kaya dr org yg bkerja..miahahah

Lya Colours said...

undi alvin pilihan raya nanti !!!!

¶A.K.I¶ said...

hummm...
da agk dorang lagi kaya..
xyah bg da!

Adeqq said...

hahahahaha.
aku nk gelak!

cerita la sampai abes beb.
pengalaman bola tengok korang. eh salah. korang tgk bola. =P

HAHAHA

syaf said...

muahaha cam harem daa...

jap2 ko kate x de duit singit2, tdi kokate 23 rgt..haha kedekut

deus X machina said...

gua membayangkan alvin sebagai ahli parlimen teluk intan dan lu sebagai p.a beliau











omg!!!!!!!!!!sungguh ngeri imaginasi gua
prutz

.sweet-ants. said...

hahaa dia lg kaya dr korg siap leh tukar duit kecik..
kot2 pusing blakang ade driver dia bawak bmw jemput dia lak... :D

Aujinz said...

gagaggga..
gue rase, duit dier lagi banyak dari lu..

tapi nak masuk toilet kena guna duit kecik.

muahahhaha...

Afzainizam said...

Untuk tatapan sahabat semua
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Wahhhh puas hati aku belanda tak dapat monang wehhh... Spain.... Spain... Spain... tah nape aku tak suka blander ... kut cam pepatah melayu macam belanda dapat tanah kut... tu aje....

Pelat said...

gua perantau mencari kawan pengemis...


sila terima gua tanpa pilih buru ari - ari

Anonymous said...

.

Pelat said...

pssssttt...
* nak tanya.. blogger2 mana best? boleh bagi link diorang tak? gua nie budak baru. mencari - cari mana blogger yang leh masuk kepala gua nie

kk said...

mak aih siap ade pecah tak tahan tu.HAHAHAHA

nasikputeh said...

hamek.. hauhauhauhawau..~